Richard Duinmayer Blogger / auteur
Online marketing, Online beveiliging, Quantified self, Automatisering

Een volledige review van de Jawbone UP24Like it? Share it!


Zoals ik al vaker heb gezegd ben ik echt een gadget-freak. Sindskort ben ik de gelukkige eigenaar van de Jawbone UP24. Deze UP (de roze variant) heb ik zelf eerst aan mijn vriendin gegeven als verjaardagscadeautje. Ik vond hem echter zelf ook heel tof dus heeft zij er ook eentje voor mijn naderende verjaardag gekocht. Nu hebben we er dus allebei eentje.

 

Wat is de Jawbone UP24 volgens de website van de maker?

Op de website van Jawbone staat bij de UP24 “Eat, sleep and move. Better. Track your activity and sleep easy with the UP24™ band. Wake up feeling refreshed with Smart Alarm™, or receive an Idle Alert™—a gentle vibration at the wrist—when you've been sitting too long. UP24 is your friend-in-fitness—wherever you go, 24 hours a day.”

 

Wat is de Jawbone UP24 volgens mij?

De Jawbone UP24 is je stille maar wel altijd aanwezige personal coach met veel in zijn mars.

 

 • Een coach die jou helpt bij het wakker worden op een voor jou (volgens jouw slaapcyclus) gunstig moment.

 • Een coach die jou helpt om op tijd naar bed te gaan.

 • Een coach die jou motiveert om beter te eten.

 • Een coach die jou uitdaagt om steeds meer te bewegen.

 • Een coach die jou helpt bij het tracken van je leven, je gevoel, je activiteiten, je sporten en je eten en drinken. Al met al kan dit kleine armbandje dus kei veel

Wat zit er in de doos van de Jawbone UP24?

 • Het armbandje

 • Een kabel voor het opladen van je UP24 (via USB)

 • En een boekje hoe je de UP24 hoort gebruiken

Het eerste gebruik?

Mijn vriendin en ik zijn op dezelfde dag begonnen met het gebruiken van de UP24. Dus eigenlijk heb ik twee keer een eerste gebruik gedeelte voor jullie in de aanbieding :)

Als je de stappen volgt uit het bijbehorende boekje gaat de installatie vrij gemakkelijk. Mijn vriendin volgde precies dezelfde stappen maar haar UP24 wou maar niet aan gaan. Zij heeft hem toen eerst volledig opgeladen en daarna deed hij het wel. Dit in tegenstelling tot mijn UP24 die het wel gelijk out-of-the-box deed.

 

De armband

De armband kun je kopen in 3 verschillende maten (en 5 verschillende kleuren). Eigenlijk moet je hem eerst uitproberen voordat je hem koopt. De armband is licht en vrij onopvallend. Je draagt hem aan je niet-overheersende arm dus die je het minst gebruikt. Anders tellen die bewegingen ook mee in stappen en dat geeft een vertekend beeld.

Het is eerst wel even wennen dat je iets altijd om je pols hebt maar na 1 á 2 dagen merk je niet meer dat je hem om hebt. Het kan dus voorkomen dat je bijvoorbeeld een douche gaat nemen met de UP24 nog om. In theorie kan hij hier tegen maar ik denk dan bij mij zelf onder de douche meet hij toch niks dus doe hem lekker af.

De armband gaat ongeveer 7 dagen mee wanneer hij volledig is opgeladen.. Hij laadt binnen 1 uur helemaal op. Die 7 (volledige) dagen voelen voor mij echt als een eeuwigheid vergeleken met een smartphone die dagelijks aan de lader ligt.

 

De app

Na het instellen van je UP24 synchroniseert deze via Bluetooth met de app. Zodra je Bluetooth aan hebt gezet op je smartphone zal de UP gaan synchroniseren. Dit doet hij vrij frequent. Je kunt er voor kiezen om je Bluetooth op je smartphone maar eens per dag aan te zetten en om hem dan te syncen echter is het aan de andere kant wel leuker om direct je stappen en slaapanalyse te zien. Ik heb geen groot verschil gemerkt in het batterij gebruik van mijn smartphone met Bluetooth 24 uur per dag aan.

 

De eerste keer dat je de app start moet je wat persoonlijke dingen opgegeven zoals je leeftijd, je lengte en gewicht. Deze gebruikt UP voor het berekenen van een aantal dingen voor jou. Je kunt wel instellen dat niemand anders (van je team) die gegevens mag zien.

 

De app bestaat uit de volgende drie grote gedeeltes:

 • Het startscherm met jouw laatste bewegingen en gegevens van je afgelopen nacht. Daaronder wat tips en nieuws van UP zef. En daaronder weer de UP-feed waarbij jouw informatie staat samen met de informatie van je team-leden.
 • Het menu om je doelen, trends en team te bekijken
 • UP instellingen om je UP in te stellen voor je herinneringen, slaapmodus, stilzitalarm, etc

 

 

Alle features van de armband in combinatie met de app

Van boven naar beneden van het UP instellen menu kun je de volgende instellingen aan je UP meegeven. (helaas kan ik geen afbeeldingen maken in de app van deze gedeeltes)

 • Slaapmodus - Dit is om je UP24 in slaapmodus te zetten. Dit kun je via de app doen maar er zit ook een knopje op je armband waarmee je nog makkelijker de slaapmodus kunt activeren. Je moet het knopje ingedrukt houden tot er een maantje oplicht en het polsbandje begint te trillen.
 • Stopwatch - Hiermee kun je de UP instellen als een timer voor bijvoorbeeld een activiteit.
 • Krachtslaapje - Of te wel een powernap. Je kunt je UP een optimale slaaptijd laten bepalen, je kunt ook een maximum opgeven.
 • Smart Alarm - Hier zit de kracht van de UP. Je kunt een slimme wekker instellen. De UP maakt jou wakker op het moment dat je in een lichte slaap zit in plaats van een diepe slaap. Hierdoor zou je in theorie uitgeruster wakker moeten worden. Je UP begint op de gewenste tijd te trillen. Hierdoor heb je dus geen lawaaierig alarm meer nodig en bovendien stoor je je partner (en andersom) niet meer tijdens het wakker worden. Je wordt allebei op je eigen en juiste tijdstip wakker. Het enige nadeel is dat je niet kunt snoozen. Je krijgt 1 alarm en that's it. Je zou eventueel de herinneringen kunnen gebruiken als een snooze-mechanisme.
 • Stilzitalarm - De UP kan je ook motiveren om vaker even te bewegen. Zeker als je een kantoorbaan hebt is deze stille hint een ideale herinnering om een stukje te gaan lopen. 
 • Actieve melding - Deze melding geeft een notificatie zodra je een bepaald aantal stappen hebt bereikt of als het bepaalde tijd is
 • Herinnering - Herinneringen zijn flexibel in te stellen moment dat je UP gaat trillen. Bijvoorbeeld om naar bed te gaan of om naar de bus of de trein te lopen. Door de flexibileit van deze herinneringen kun je ze eigenlijk overal voor gebruiken. Deze subtiele herinnering werkt echt perfect. Ik ben de enige die de herinnering merkt (geen trillende of piepende telefoon) en dus ook de enige die weet wat het betekent.

Van boven naar beneden van Het menu kun je de volgende dingen doen. (helaas kan ik geen afbeeldingen maken in de app van deze gedeeltes)

 • Start - Hiermee kom je weer terug op het startscherm
 • Richard - Hier staat natuurlijk jouw eigen naam en daarmee kom je op je eigen profiel. Op dit profiel zie je je eigen activeiten.
 • Doelen - Bij doelen kun je opgeven hoeveel uur per nacht je wilt slapen, hoeveel stappen je op een dag wilt lopen en wat je gewicht is. Bij het aantal stappen heb ik zelf 5000 als doel ingevoerd. Dit is meer dan voldoende op een dag. Die 10.000 die de overheid propagandeerd is overdreven. Hier kom ik in mijn nieuwe boek nog uitgebreid op terug (zie Afvallen doe je zo).
 • Trends - Bij trends zie je een mooi overzicht van je slaap, je stappen, je activeiten maar ook je eetpatroon als je dat wilt.
 • Team - Bij team kun je andere UP-ers toevoegen. Deze mensen kunnen dan alleen zien wat jij opgeeft wat ze mogen zien. De mensen in je team kunnen reacties achterlaten op jouw activiteiten. Dit werkt weer extra motiverend.
 • Apps - Hier kun je je UP koppelen aan andere al bestaande apps.
 • Postvak IN - Hier vind je voornamelijk een overzicht van mensen uit je team die een reactie of emotie hebben achter gelaten bij één van je activiteiten
 • Help en Instellingen - Dit spreekt wel voor zich. Je kunt onder andere instellen wat de mensen uit je team mogen zien.

 

Mijn oordeel?

Ik ben zeer tevreden over de UP24. Vooral over het zachtjes trillen bij een herinnering. En voor het niet meer horen van het geluid van mijn telefoon en telefoon van mijn partner als de wekker gaat.

 

Het team-gedeelte werkt zeer motiverend. Het feit dat iemand anders (bekend of minder bekend) je in de gaten kan houden (of ze het echt doen is een tweede) is een enorme motivator om beter je best te doen. Om meer te gaan lopen. Om proberen langer te slapen. Om meer je doelen te behalen.

 

Het allerbelangrijkste is dat je data over je eigen lijf kunt verzamelen en die data is goud waard voor mij zelf. Meten is weten en weten is verbeteren. Niet meer gokken. Niet meer via onnauwkeurige apps op je mobiel aanmodderen.

 

 

Vervolgartikelen

Omdat je zoveel met de (gegevens van de) Jawbone UP24 kunt doen en omdat ik dat gedeelte zo leuk vindt komen er de komende weken nog een paar vervolgartikelen. Vooral om lering te trekken uit de data en de data centraal op te slaan als een backup en voor Quantified Self.

 

Na deze reeks ga ik het voorlopig niet meer hebben over de Jawbone UP24 hooguit over het Quantified Self-stukje die de data met zich mee brengt.Wat vind jij? Laat een reactie achter

Like it? Share it!
comments powered by Disqus

Onderwerpen: Persoonlijke ontwikkeling, Gadgets